De voedingsindustrie is een van de grootste en belangrijkste sectoren binnen de Nederlandse economie. Bedrijven zoals FrieslandCampina, Heineken en Unilever, die wereldwijd actief zijn, vormen de ruggengraat van deze sector. Hoewel veel van deze bedrijven al decennialang bestaan, is er pas recent meer aandacht voor communicatie via digitale schermen. In deze blog bespreek ik de trends en ontwikkelingen van digitale communicatie binnen de voedingsindustrie, met een focus op narrowcasting, productiedashboards en de verbetering van interne communicatie.
Narrowcasting in de voedingsindustrie. Voordelen en toepassingen
Foodbedrijven produceren en distribueren producten wereldwijd, wat betekent dat er in hun organisaties vaak medewerkers van verschillende nationaliteiten werken. Het stroomlijnen van communicatie wordt daardoor een grote uitdaging. Om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde boodschap ontvangt, wordt digitale communicatie steeds vaker ingezet in de vorm van narrowcasting. Narrowcasting maakt gebruik van schermen die op strategische plekken binnen de organisatie worden geplaatst. Dit kunnen grote digitale displays zijn op productielocaties, in kantines, magazijnen of zelfs op de werkvloer. Deze schermen worden gebruikt om belangrijke informatie te tonen die zowel de productiviteit als de veiligheid bevordert.
Een veelvoorkomende toepassing van narrowcasting in de voedingsindustrie is het tonen van veiligheidsinstructies. In plaats van papieren instructies of tekst op posters, worden video’s of infographics herhaaldelijk getoond op digitale schermen. Bewegende beelden hebben een grotere impact op de hersenen dan statische tekst, waardoor de boodschap beter blijft hangen. Dit draagt bij aan een veiligere werkomgeving, waar medewerkers constant herinnerd worden aan de belangrijke veiligheidsrichtlijnen.
Een goed voorbeeld van hoe narrowcasting bijdraagt aan veiligheid op de werkvloer is de “ongevallenteller”. Deze teller toont het aantal dagen zonder bedrijfsongevallen op digitale schermen. Medewerkers worden dagelijks herinnerd aan het belang van veiligheid, wat een cultuur van betrokkenheid en waakzaamheid creëert.
Productie dashboards in de voedingsindustrie zijn er in allerlei varianten!
Productiedashboards in de voedingsindustrie bij foodbedrijven zijn er in allerlei varianten. De productievloer leent zich perfect voor het combineren van data en visueel tonen van productie informatie. Dashboards en datakoppelingen worden daarom ook steeds vaker overwogen en ingezet in de voedingsindustrie. Bovendien vraagt een productieomgeving om andere maatregelen ten aanzien van veiligheid. Hoofdzakelijk wordt er op de productievloer gewerkt met geavanceerde machines en daarom wordt er veel aandacht besteedt aan dit thema. Een praktijkvoorbeeld is onder andere communiceren via stoplichten op de productievloer. Voor iedereen eenvoudig en snel te interpreteren. Daarnaast is dit internationaal een geaccepteerde communicatienorm.
Ongevallenteller, veiligheidsbewustzijn stimuleren
Een bijzonder voorbeeld van een productiedashboard is de ongevallenteller, die op verschillende productielocaties binnen foodbedrijven wordt ingezet. Deze teller geeft het aantal dagen weer sinds het laatste bedrijfsongeval en wordt continu geüpdatet op narrowcasting-schermen in de productieomgeving. Dit stimuleert medewerkers om zich bewust te zijn van de veiligheid en motiveert hen om zorgvuldiger te werken.
Het systeem werkt als volgt: het hoofdkantoor ontvangt een samenvattingspagina waarop het aantal dagen zonder ongeval per locatie wordt weergegeven. Medewerkers vullen via een eenvoudig invulformulier de datum van het laatste incident in. Het Evado-platform genereert vervolgens automatisch het aantal dagen zonder incident, wat dagelijks wordt bijgewerkt. Dit draagt bij aan een cultuur van veiligheid, waar medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor het behoud van een ongevallenvrije omgeving.
Lead times in een productieproces visueel tonen via digital signage
Hoe staat de productie ervoor? Welke producten verkopen goed? Hoe verhoudt de verkoop zich ten opzichte van de voorraad? Welke producten lopen achter ten opzichte van de forecast?Lead times op de productievloer zijn van cruciaal belang voor de doorloop van het productieproces en de output hiervan. Foodbedrijven kiezen ervoor om per productlijn verschillende dashboards te tonen in hun narrowcasting uitzending. Data in het productieproces real time tonen en deze vervolgens gecombineerd aanbieden. Je kunt een narrowcasting/digital signage template zo inrichten in de Evado Designer dat je verschillende databronnen op meerdere plekken tegelijkertijd toont.
Het tonen van dashboards op de productievloer zorgen ervoor dat je als productiemanager kan bijsturen indien noodzakelijk. In grote lijnen is dit waar narrowcasting in voorziet en bij ondersteunt.Het visualiseren van data komt uit systemen als o.a. Clicksense, Power BI (in allerlei vormen) of Tableau.
Interne communicatie verbeteren in de bedrijfskantine
Narrowcasting in de bedrijfskantine is populair en draagt bij aan de verbetering van de interne communicatie. Er hangen vaak digital signage schermen die naast praktische informatie zoals roosters en weekplanningen ook bedrijfsinformatie tonen. Daarnaast worden deze schermen ingezet voor interne communicatie doeleinden.
Het hoofdkantoor en de fabrieken bevinden zich niet altijd op dezelfde plek. En daarom kiest een hoofdkantoor ervoor om medewerkers in deze ruimtes op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. De bedrijfskantine is een gezamenlijke ruimte waar mensen in groepen bijeen komen. Het bereik is groot en doelgericht. De kans dat een medewerker in deze ruimte de boodschap mist is vrij klein. Daarom worden ook in de kantines van bedrijven in de voedingsindustrie veiligheidsinstructies getoond op de narrowcasting schermen. Het ligt voor de hand dat medewerkers de informatie tot zich nemen en automatisch opslaan. Medewerkers zitten er gemiddeld 15 – 30 minuten. Video’s met instructies zijn dan al een paar keer voorbij gekomen in een narrowcasting uitzending. Boodschappen blijven hangen en maakt medewerkers bewust van hun handelen.
Data is van essentieel belang in de voedingsindustrie en een productieomgeving.
Het visualiseren van data op schermen is essentieel voor een efficiënt productieproces in de voedingsindustrie. Door het tonen van productiedata in real-time kunnen bedrijven snel reageren op afwijkingen en het productieproces optimaliseren. Het sturen op KPI’s wordt hiermee eenvoudiger en effectiever, wat leidt tot een verbeterde output en kwaliteit.
Door gebruik te maken van narrowcasting-schermen kunnen bedrijven niet alleen de productiviteit verbeteren, maar ook de veiligheid en het welzijn van hun medewerkers waarborgen. De verdere digitalisering van de voedingsindustrie zal in de komende jaren waarschijnlijk een steeds grotere rol spelen in het verbeteren van zowel de interne als externe communicatie.
De inzet van digitale communicatiemiddelen zoals narrowcasting en dashboards biedt bedrijven de mogelijkheid om slimmer en efficiënter te werken. Dit draagt niet alleen bij aan een hogere productiviteit, maar ook aan een veiligere werkplek en een sterkere betrokkenheid van medewerkers. De digitale toekomst van de voedingsindustrie is nu al in volle gang, en de mogelijkheden voor verdere verbetering zijn enorm.

Geef een reactie