TSS realiseert veel projecten op het gebied van narrowcasting in de voedingsindustrie. Tijd voor een kort interview met onze klant Peter Vroegop van Compaxo.
“Wie is Compaxo?”
“Compaxo is al 25 jaar een vleesverwerkend bedrijf. Het begon in Gouda op de Lange Groene Daal met een spekslagerij en is sindsdien geëvolueerd. Tegenwoordig zijn we voornamelijk bezig met vleesverwerking. Vlees komt binnen en wordt verwerkt tot allerlei soorten vleeswaren, zoals droge worst, cervelaat en salami. We hebben ons eigen snijcentrum waar het vlees wordt gesneden, en een eigen distributie die onze producten naar 9 van de 10 Nederlandse retailers brengt.”
“Compaxo heeft ook een slachterij, toch?”
“Klopt! Sinds 1972 hebben we een slachterij in Zevenaar, wat bewust is gekozen vanwege exportmogelijkheden naar Europa. De productie en distributie zijn volledig in eigen beheer. We blijven groeien; de overname van Maaslands Vleeswaren is daar een voorbeeld van, en ik verwacht dat er nog meer uitbreidingen komen.”
“En wat is jouw rol binnen Compaxo?”
“Ik ben begonnen als technisch systeembeheerder, toen nog de enige ICT’er binnen het bedrijf. Vier jaar geleden vertrok de ICT-manager, en sindsdien heb ik een plan gepresenteerd over hoe we ICT anders en beter konden aanpakken. Dat werd door de directie goedgekeurd. We hebben nu een datastructuur en softwareonderdeel, waarbij ik leiding geef aan de infrastructuur en cybersecurity. Hoewel ik officieel teamleider ben, geef ik nog steeds leiding aan mezelf, omdat het team nog gevormd moet worden. Mijn rol is breed en ik combineer technische taken met management.”
“Waarom is twee jaar geleden besloten om met narrowcasting te beginnen?”
“We wilden onze medewerkers meer inzicht en betrokkenheid geven, vooral op het gebied van HR-informatie. Ons terrein is groot en ik kom nog steeds mensen tegen die niet weten waar ik werk. Communicatie is dus een uitdaging, en het narrowcasting systeem helpt om belangrijke informatie, zoals veiligheidsprocedures, helder over te brengen. Het systeem voldoet aan de verwachtingen, maar ik denk wel dat we met meer content nog meer effect kunnen bereiken.”
“Wat communiceren jullie via de schermen?”
“In Gouda gaat het voornamelijk om personeelsinformatie en kwaliteitsprocedures, zoals hoe medewerkers zich moeten kleden en hoe ze hun handen moeten wassen. In Zevenaar is er een competitie tussen afdelingen, waarbij prestaties maandelijks worden bijgehouden en gecommuniceerd via de schermen. We hebben daarnaast dashboards voor productieresultaten, zodat mensen op de werkvloer direct kunnen zien waar ze mee bezig zijn en wat de resultaten zijn.”
“Wat waren de uitdagingen bij de implementatie van het systeem?”
“De grootste uitdaging zat in het opzetten van de templates en het systeemgebruik. Het mooie van jullie systeem is dat je zelf de content kunt beheren, maar als je niet veel ervaring hebt met het maken van je eigen templates, kan dat soms lastig zijn. Gelukkig biedt het systeem ook standaardtemplates aan, wat handig is voor korte en krachtige boodschappen.”
“Waar zie je nog mogelijkheden voor groei?”
“Vooral aan de productiekant. Mensen op de werkvloer zien nu direct de resultaten van hun werk, wat zorgt voor meer betrokkenheid. Door dashboards en narrowcasting verder uit te breiden, kunnen we de communicatie en prestaties nog verder verbeteren.”
“Hebben jullie ook meertalige communicatie?”
Nederlands, Engels, Pools en Roemeens. De dashboards zijn echter visueel, dus daar is taal minder van belang.”
“Welke tips zou je geven aan bedrijven die willen starten met narrowcasting?”
“Hou de boodschap simpel en direct. Zorg ervoor dat je in de korte tijd dat mensen naar een scherm kijken, de essentie overbrengt. Kleuren gebruiken om de aandacht te trekken werkt ook goed. Als iets opvallend is, blijven mensen kijken en lezen.”
Geef een reactie